Home Roliga Fakta Vad Kan Man Bli Om Man Går Samhälle? Coola Yrken

Vad Kan Man Bli Om Man Går Samhälle? Coola Yrken

166
He packets the bullet shell in the bag

Vad kan man bli om man går samhälle på gymnasiet? 

Det finns en uppsjö av yrken som borde passa dig som är intresserade av samhällsfrågor, eller helt enkelt bara inte pallar att läsa all matte som krävs för naturvetenskapliga programmet.

Om du vill se en lista på de yrken som tjänar allra bäst, kan du kika in denna post.

Den första frågan du bör ställa dig, är om du väljer, eller har valt samhälle för att du inte alls är sugen på att råplugga, eller om du valt det för att du är genuint intresserad av samhällsfrågor.

Anledningen till att detta är viktigt, är helt enkelt för att ta reda på vilken utbildning du kommer att kunna komma in på efter gymnasiet.

Det finns en hel del program, som endast kräver samhällsbehörighet, men som för den sakens skull, inte är några “glidarprogram”.

Nedan tänker jag visa några av de coolaste, bäst betalda, yrken som du kan plugga till, även om du inte läst natur eller teknik.

Journalist

hur mycket tjänar en journalist

Journalist är nog ett yrke som många har som kall. D.v.s. Du har alltid gillat att skriva, eller på annat sätt uttrycka dig. 

Idag jobbar väldigt många journalister med webb, då dagstidningar inte direkt blomstrar 2021. 

Du bör även veta att du kan kan måsta kämpa för att få anställning som journalist idag.

Det råder nämligen ingen som helst brist på dem, och det kan därför vara svårt att komma in på arbetsmarknaden som nybakad sådan.

Om detta inte skrämmer dig, så är ju journalistyrket ett sjukt spännande jobb, där man ständigt måste hålla sig uppdaterad om vad som händer i världen.

Du kan ju idag starta din egen YouTube-kanal och göra dina egna scoops där.

Faktum är att väldigt många journalister idag är egenföretagare och jobbar som frilans.

Jurist / Advokat

hur mycket tjänar en jurist
Bilden är tagen från serien “Better Call Saul”

Att plugga till jurist är ju något som du bör brinna för, om du vill orka igenom utbildningen med så pass bra betyg att du har en möjlighet att få tingsnotarietjänst.

Detta är ett måste ifall du vill jobba som Domare, Åklagare eller Advokat på någon bättre byrå.

Du kan såklart glassa dig igenom utbildningen, och ändå tjäna rätt fint som jurist på kommunkontor eller liknande, men det är såklart inte lika “stekigt” som att försvara människor i domstolen.

Här gäller lite samma sak som med journalist.

Du bör nog ha en anledning, större än en bra lön, för att orka dig igenom 4.5 års studier med toppade betyg.

De flesta som ger sig in i juridiken, gör det p.g.a. ett stort rättspatos, d.v.s. De vill ge alla människor en möjlighet till en försvarare, ifall de blir misstänkta för brott.

Vad målet med att läsa till jurist är, kan du endast känna själv.

Psykolog 

hur blir man psykolog

Psykolog är ju ett drömjobb för dig som är lite analytiskt lagd, men samtidigt vill jobba med människan som fokus.

Att bli psykolog tar 5 år i form av grundutbildning på något av landets Psykologprogram.

Efter dessa 5 år, gör du ett år PTP-tjänstgöring, där du tillsammans med en legitimerad psykolog får chansen att jobba med patienter på någon klinik, eller vårdcentral.

Det har länge varit ganska kämpigt för att ta sig in på psykologprogrammet, men det har faktiskt blivit lättare med åren, speciellt om du utöver betyg kan skriva ett hyfsat bra högskoleprov.

När du väl är legitimerad psykolog, står världen för dina fötter, och du kan jobba med väldigt många olika typer av jobb.

Många tänker nog att en psykolog enbart är en person som sitter och lyssnar på människors problem hela dagarna, men väldigt många psykologer är verksamma inom storföretag, där de leder rekryteringsprocesser och personalfrågor.

Försvarsmakten, polisen och konsultfirmor är andra tänkbara arbetsplatser.

En psykolog tjänar i snitt 40 000kr i månaden.

PS: Du kan alltid odla en musch och starta ett tv-program. Det har funkat för andra 😉

Kriminolog

hur mycket tjänar en kriminolog

Jo, det finns faktiskt fler verksamma kriminologer än Leif GW Persson, även om de flesta inte alls får den mediala uppmärksamhet som han får.

Faktum är att kriminologer är till största del anställda inom polisen eller i den akademiska världen, som forskare.

Det ska dock sägas, att en kriminolog inte i huvudsak sitter å klurar på vem som har mördat vem, utan oftast sysslar med statistik för brott, samt förebyggande av kriminalitet.

Visst kan det hjälpa med ett intresse för true-crime-dokumentärer, men räkna inte med att du i Sverige ska ha samma roll som de kriminologer du ser i amerikanska rättsmål.

Kriminolog är ett bra val för dig som är väldigt analytiskt lagd, gillar statistik, och drivs av en glöd att göra samhället till en bättre plats.

Polis

hur mycket tjänar en polis

Jag vill verkligen slå ett slag för detta yrke, då jag tycker att de gör ett fantastiskt bra jobb i samhället.

Att faktiskt vara polis, behöver kanske inte någon närmare introduktion i sig.

De flesta vet vad polisen sysslar med, men få kanske vet att man som polis även kan gå vidare och utbilda sig till brottsplatstekniker, mordutredare och andra coola yrken.

Polisen är en organisation där majoriteten av klättring i karriärstegen sker genom internutbildning.

Du måste alltså vara polis i grunden, även om du efter några år ute i fältet, väljer att borsta brottsplatser i förhoppning att hitta fingeravtryck.

Att bli polis är inget för dig som är ute efter en fet lön.

Poliser tjänar oförtjänt dåligt, och har gjort det så länge man kan minnas.

Förhoppningsvis ser man till att höja lönerna för de tappra människor som väljer att varje dag jobba ute i verkligheten, för att göra världen till en bättre plats för oss alla.

BRA ATT VETA: Polisutbildningen har gjorts om helt, och du kan nu när som helst under året söka och göra tester för att se om du kommer in.

Läs mer om hur du ansöker här.

Socionom

hur mycket tjänar en socionom

Ett annat yrke som är väldigt populärt för de som läst samhälls på gymnasiet är Socionom.

Här hjälper du också människor som hamnat snett i samhället.

Du kan faktiskt jobba med lite av varje som socionom.

Det flesta tänker att du måste sitta på soc och vända papper hela dagarna, men detta är långt ifrån vad många socionomer gör.

Många jobbar på behandlingshem, andra har vidareutbildat sig till psykoterapeut, och vissa har gjort sig en karriär som kurator på skola, eller som frivårdsinspektörer på något av landets fängelser.

Hoppas att du med denna artikel har fått någon liten tanke om vad du kan tänkas göra med ditt liv.

Självklart finns det en mängd yrken som du kan plugga till, även om du saknar behörighet för mer avancerad matte och naturvetenskapliga ämnen.

Du får väldigt gärna dela denna post om du tycker att den hjälpte dig.

Bra sidor att forska vidare på