Home Huskurer Kan Man Sova För Mycket? Kan Göra Dig Sjuk!

Kan Man Sova För Mycket? Kan Göra Dig Sjuk!

199
g

Kan man sova för mycket, och vad kan nackdelarna med för mycket sömn egentligen vara? I denna post går vi igenom allt du behöver veta för att inte bli sjuk.

Vi hör ofta om de verkliga farorna med att få för lite sömn, men i andra änden av spektrumet tycks det också ha vissa risker att sova för mycket.

Sömn är ett snabbt växande forskningsfält, och vi lär oss hela tiden mer om hur vila påverkar kropp och själ.

Det är känt att sömn är en tid då kroppen reparerar och återställer sig själv, och att få för lite vila kan leda till en mängd hälsoproblem.

Så, mer sömn måste vara bättre, eller hur?

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt, säger ledande sömnforskare.

Mer bevis visar att för mycket tid i bingen också är kopplat till hälsorisker.

I många fall kan för mycket sömn direkt påverka vissa riskfaktorer, och i andra fall kan det vara ett symptom på andra orsaker, så som underliggande sjukdom.

Läs vidare för att lära dig mer om effekterna av sömn, vad man ska se upp för och hur man kan tänka för att få en hälsosam sömn av hög kvalitet.

Sover du för mycket?

sova för mycket depression

Låt oss först ta en titt på hur många timmar som är det normala att sova.

Du har säkert hört talas om att åtta timmars sömn är det som de flesta strävar efter.

Senaste recensioner av aktuell forskning från experterna på National Sleep Foundation utökar spektrumet lite.

De säger att någonstans inom intervallet 7 till 9 timmars obruten sömn är normalt och hälsosamt för de flesta vuxna mellan 18 och 64 år.

Man ska ju även komma ihåg att alla har enskilda behov av det mesta här i livet. 

Vissa behöver mer mat än andra, och av samma anledning kan ålder, kön och andra fysiska förutsättningar göra att vi behöver olika antal timmar sömn.

Lägst dödlighet i världen 

sova på dagen

Vissa säger att närmare sju timmar kan vara ännu bättre, till exempel, Shawn Youngstedt, professor i Arizona State University, som sa till Wall Street Journal, “Den lägsta dödligheten och sjukligheten är med sju timmar.”.

Andra forskare har också kopplat sju timmars vila med saker som livslängd och bättre hjärnhälsa.

Den “rätta” mängden sömn visar sig vara individuell eftersom vissa människor kommer att må bra på sju timmar och andra kan behöva lite längre.

I de flesta studier och för de flesta experter anses dock att över 9 timmar ses som överdriven eller en för lång tids sömn för vuxna.

Om du sover ut lite på helgerna är det troligen ingen stor sak.

Om du regelbundet sover mer än 9 timmar varje natt eller inte känner dig utvilad på mindre än så, kan det vara värt att gå till en läkare och utreda varför du inte känner dig utsövd.

Det kan bero på många orsaker som t.ex. Sömnapné.

Om någon sover för mycket, mer än 9 timmar varje natt, bör sömnkvaliteten utvärderas.

Om sömnkvaliteten är dålig kan det leda till mer tid i sängen.

Sömnkvalité och Sömnkvantitet

sover för mycket sjukdom

Din kropp behöver djup återställande sömn, och om det inte händer under de rekommenderade åtta timmarna kommer din kropp instinktivt att försöka förlänga sömnperioden för att få den sömnkvalitet den behöver, säger Michele Roberge.

Michele leder för närvarande ett sjukhusbaserat sömnstörningscenter där hon är specialiserat på behandling av patienter med sömnapné.

Titta på vad som kan orsaka den dåliga sömnkvaliteten – miljöfaktorer (ljus, ljud, en obekväm säng etc.), mediciner, comorbida tillstånd (depression, kronisk smärta, etc.) eller sömnstörningar (sömnapné) , narkolepsi, bruxism, PLMD, etc.). ”

Det finns så många potentiellt bidragande faktorer, att det är bäst att prata med en sömnspecialist som kan få en allmän översikt över sömnvanor, sömnmiljö och medicinsk historia, som kan spela en roll i överdriven sömn.

Hälsopåverkan av för mycket sömn

hur mycket ska man sova

För att hitta sömnens “sweet spot” för optimal hälsa, har forskare nyligen varit upptagen med att se hur olika vanor ansluter till fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Flera trender har dykt upp som kopplar samman sömn med högre dödlighet och sjukdomar samt tillstånd så som depression.

För er som vill lära er hur ni kan kapa några extra timmar per natt, och samtidigt känna er lika utvilade som ni gör nu, bör verkligen kika på denna kille och hans sömntrick.

Hoppas att du i denna korta artikel har fått lite mer information på frågan, kan man sova för mycket.

Du får väldigt gärna dela den om du tycker att andra kan ha nytta av den 🙂